diumenge, 20 de febrer del 2011

Melmelades: Taronja i Llimona amb gingebre

RECEPTA ACTUALITZADA EL 24 D'ABRIL 2012

Avui estreno les meves primeres melmelades fetes amb la panificadora, i no seran les últimes. M'he proposat fer-ne amb les fruites de temporada que ens agraden més, a casa no paren de preguntar "i la de maduixa, encara no ?".
Les primeres han sigut de cítrics: Taronja i Llimona amb gingebre.
Melmelada de Taronja dolça
Mesures per 4 pots de 1/4 kg
  • 1kg taronges (sense pell, llavors ni la part blanca)
  • 750gr sucre
  • 15gr pectina
Tallar les taronges a trossets petits i barrejar amb el sucre i la pectina, posar-ho tot a la cubeta de la panificadora i posar el programa de confitures ( a la Moulinex el 11), en acabar mirar cóm ha quedat, jo hi vaig afegir 40' més de cocció.
Si es vol sense trossos passar pel minipimer. Sembla que queda molt líquida, però es gelifica al refredar-se.

Melmelada de llimona i gingebre
  • 1 kg llimones (sense pell, llavors ni part blanca. Eren gairebé 2kg de llimones senceres)
  • La part groga de la meitat de la pell de les llimones ratllada o a tiretes.
  • 2 cs gingebre fresc ratllat (o més si agrada més picant, jo hi he posat 1 arrel petita sencera)
  • 1 kg sucre
  • 15 gr pectina
  • 1 got d'aigua (250 ml)
Tallar les llimones a trossets petits, barrejar amb la part groga de la pell ratllada o a tiretes, el sucre, el gingebre i la pectina. Trinxar-ho tot amb el turmix, queda la melmelada molt mñés fina, si agrada es pot deixar una part de tiretes de pell sense trinxar. Abocar-ho a la cubeta de la panificadora i posar el programa de confitures ( a la Moulinex el 11), en acabar mirar cóm ha quedat, en posar una mica de melmelada sobre el marbre en uns segons s'ha de fer com gelatina, això vol dir que ja està. Si cal afegir temps.

Al fer melmelada amb la panificadora és molt important vigilar si puja al bullir i no posar-ne massa quantitat perque no sobreixi.
Per poder conservar la melmelada s'ha de posar en pots prèviament esterilitzats (jo els poso en aigua bullent durant 10'). Ho he probat dues maneres:
  1. Els pots s'han d'omplir fins dalt (que només quedin uns 5 mm fins a la vora) amb la melmelada encara calenta i deixar-los oberts fins que es refredin una mica. Llavors es tanquen sense apretar excessivament i es posen dins d'una olla amb aigua bullent de manera que quedin coberts per 4 dits d'aigua (si cal s'en pot afegir durant el procés). Deixar bullir a foc viu durant 20'.
  2. Un altre procés més comode és omplir els pots amb la melmelada calenta fins a dalt de tot, tapar sense acabar d'apretar del tot (això és important: no es farà correctament el buit si apretes massa ni si apretes del tot, és questió de pràctica) i posar-los cap per avall tota la nit, l'endemà s'haurà fet el buit.
Així es fa el buit als pots i es poden conservar al rebost fins a un any convenienment etiquetats.

2 comentaris:

  1. Salutacions des de Lleida, no sabia com es feia la melmelada de llimona la provaré a veure que tal, Gracies.

    ResponElimina
  2. Doncs espero que t'agradi. He entrat a xafardejar el teu bloc i m'ha agradat molt, t'afegeixo a la llista de blocs que segueixo !

    ResponElimina