Ja fa molts anys que faig aquest tió de xocolata el dia que celebrem els Reis amb tots els germans, i tota la familia m'el segueix demanant. Realment el resultat es molt vistós i agraït, sobretot tenint en compte la poca dificultat que te.
per la planxa de xocolata
- 4 ous
- 100 gr sucre
- 100 gr farina
- 1 cs llevat químic o implusor
- 4 cs cacau pur
- mantega per untar
- 1 full de paper de forn per fer una "caixa" de 34x40 cm
pel farciment
- 500 gr nata muntada ensucrada (ben espessa)
- 6 cs cacau pur
- almibar fet amb: 3 cs sucre, aigua de taronger i 2 dits d'aigua.
per la cobertura
- 150 gr cobertura de xocolata negra
per adornar
- flors de sucre, fulles de pa d'angel, cireres confitades, ametlles crues...
- Pre-escalfem el forn a 180º
- Formem una capsa amb el full de paper doblegant una vora a cada costat, fixem les cantonades amb una agulla de cap pel cantó de fora i pintem la capsa amb mantega. La col.loquem sobre una planxa del forn.
- Separem els rovells de les clares i muntem les clares a punt de neu afegint-hi el sucre de mica en mica.
- Afegim els rovells a les clares d'un en un barrejant amb suavitat.
- Barregem la farina, el llevat i el cacau i els incorporem, tamisant-los, de mica en mica a les clares i els rovells.
- Aboquem la pasta a la capsa i la repartim homogèniament, de manera que quedi d'un mateix gruix per tot arreu.
- Enfornem (amb escalfor a baix + ventilador) de 8 a 10', fins que al tocar la superfície amb els dits no s'enganxi. Sobretot no s'ha de torrar ja que és trencaria al doblegar-lo.
- Un cop cuita treiem les agulles, la aboquem sobre un drap, retirem el paper i la caragolem, pel cantó llarg, amb el drap. La deixem refredar així sobre una reixeta per que agafi forma rodona.
- Fem l'almivar tot barrejant a un cassó el sucre, l'aigua i l'aroma que més agradi (jo he posat aigua de taroger, però pot ser un licor o el que agradi), ho fem bullir uns minuts i ho deixem refredar.
- Preparem el farciment barrejant la nata amb el cacau tamisat (o passat per un colador).
- Quan la planxa de xocolata és freda la desenrotllem i la pintem bé amb l'almibar fred i recobrim amb la nata preparada. Enrosquem per formar un braç de gitano, apretant per que no hi quedi aire. Deixem la "junta" a sota i el posem sobre una safata.
- Tallem les puntes al biaix i posem aquests trossos a sobre el tronc per fer els nusos.
- Fonem la xocolata de cobertura al bany Maria o al microones i pintem amb un pinzell tota la superfície del tronc generosament. Amb una forquilla fem les estries del tronc i acabem adornant amb les flors i les fulles. També queden molt be flors fetes amb mitja cirera confitada i unes ametlles al voltant com si fossin petals.
- Posem a la nevera fins que s'endureixi la xocolata.
sort que ja he esmorzat!
ResponEliminaVa valenta! Volem el Tortell de Reis!!
ResponElimina