Avui tenia una fantàstica coliflor morada de cultiu ecològic i li he volgut donar un protagonisme especial. Amb aquesta salsa d'ametlles és impossible que no agradi a tothom.
El color morat d'aquesta varietat de coliflor li proporcionen uns pigments que, a part del color, la doten també de propietats antioxidants. Amb cocció llarga perd el color, però amb 5-10'. els justos per deixar-la "al dente", queda d'un original color entre morat i blavós molt curiós.
El color morat d'aquesta varietat de coliflor li proporcionen uns pigments que, a part del color, la doten també de propietats antioxidants. Amb cocció llarga perd el color, però amb 5-10'. els justos per deixar-la "al dente", queda d'un original color entre morat i blavós molt curiós.
- 1 coliflor morada (o blanca o bròquil, el que agradi més)
- 1 ceba grossa
- 2 alls
- 50 gr ametlles torrades i pelades
- 2 cs farina
- 200 cl brou de verdures
- 200 cl vi blanc
- Sal, pebre i nou moscada
- Formatge per gratinar (en el meu cas emmental)
- Netegem la coliflor i la tallem a arbrets, la bullim en abundant aigua salada deixant-la "al dente". La posem en una escorredora.
- Netegem la ceba i els alls i el piquem ben fins.
- Pelem les ametlles i les triturem amb la picadora.
- A una paella sofregim la ceba i els alls, a foc lent, fins que siguin daurats.
- Afegim les ametlles trinxades i les fem fer un tomb,
- A continuació afegim la farina i tot remenant deixem que es torri una mica.
- Escalfem el vi al microones i l'afegim a la paella, remenem be perquè quedi tot homogeni i el deixem 2' per tal que s'evapori l'alcohol.
- Escalfem el brou i també l'afegim a la paella, remenem be, sal-pebrem i condimentem amb un pessic de nou moscada. Deixem coure 15' a foc lent remenant de tant en tant i vigilant que no s'enganxi. Si cal afegim miquetes de brou.
- Opcionalment podem passar la salsa pel minipimer perquè quedi ben fina, personalment m'agrada trobar una mica el granet d'ametlla i no la vaig passar.
- Posem un raig d'oli a una safata de forn la coliflor. Repartim be la salsa d'ametlles per sobre i cobrim amb formatge ratllat. Gratinem fins que quedi daurat, servim immediatament.
Hi ha persones a qui la coliflor, col, cols de Brussel·les, bròquil i similars els produeixen gasos. Per evitar aquest problema només cal servir la coliflor acompanyada d'una amanida on hi hagi una bona quantitat de fonoll, el poder posar ratllat i barrejat amb pastanaga o a rodanxes, és magnífic per prevenir els gasos. També funciona si el fonoll el fem a la brasa o cuit d'altres maneres.
Altres productes per evitar els gasos son el comí (es pot posar a les salses si agrada el gust) i l'anís estrellat, que podem prendre en infusió junt amb camamilla i te verd al acabar de dinar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada