dissabte, 16 de maig del 2009

Sacher d'estar per casa

Donar un nom reputat a qualsevol plat fet a casa es alhora perillós i presumptuós, però que hi voleu fer, aquest pastis de xocolata a casa meva en diem Sacher, tanmateix aclareixo: es d'estar per casa, que els amants de la ortodòxia no s'escandalitzin.

Fetes aquestes puntualitzacions només cal afegir que es boníssim i, a casa meva, el més solicitat per celebrar aniversaris, com era el cas aquest diumenge.


Ingredients:
  • 200gr xocolata negra de cobertura (70% cacau)
  • 200gr de mantega (o margarina)
  • 5 ous
  • 200gr sucre
  • 140gr farina tamisada
  • 1 sobre de llevat químic
  • 1 polsim de sal
  • 250gr melmelada de maduixa (o de fruites del bosc, o d'albercoc)
  • 20gr mantega pel motlle + 1c de farina
  • 1 motlle de 24cm de diàmetre
Per la cobertura de trufa cuita:
  • 170gr xocolata de cobertura
  • 200ml nata líquida
  • 80gr mantega (o margarina)
Elaboració:
  1. Pre-escalfar el forn a 150º.
  2. Fondre la xocolata i la mantega al bany maria o al microones, barrejar-ho fins que quedi uniforme. Deixar refredar una mica.
  3. Separar els rovells de les clares.
  4. Batre be els rovells amb els sucre.
  5. Afegir la xocolata tèbia als ous, tot batent, després afegir-hi la farina amb el llevat tot tamisant-la. Batre-ho tot be amb la batedora de varilles o a ma.
  6. Muntar les clares a punt de neu amb el polsim de sal
  7. Afegir les clares muntades a la massa amb delicadesa per evitar que baixin.
  8. Pintar amb mantega el motlle i espolsar-hi una mica de farina, sacudint al final el motlle de cap per avall per retirar la farina sobrant, ha de quedar una capa fina i uniforme.
  9. Abocar la massa al motlle repartint-la uniformement.
  10. Deixar coure a 150º uns 45' aproximadament, fins que al punxar-hi un escuradents surti net
  11. Mentre tenim el pastis al forn fem la trufa cuita que utilitzarem com a cobertura: portem la nata al punt d'ebullició i la retirem del foc, llavors hi afegim la xocolata i la mantega i ho barregem be fins que quedi ben unit. Ho deixarem refredar fins que agafi la consistència cremosa necessària per poder extendre-la.
  12. Al treure el pastis de forn el deixem refredar una mica avanç de desemmotllar.
  13. Ja el podem muntar: el tallem per la meitat amb la ajuda d'un ganivet ben llarg, separem les dues meitats i recobrim la de sota amb una bona capa de melmelada, ho tornem a tapar. Per sobre i pels costats estenem la cobertura amb una espàtula.
  14. Deixem refredar a la nevera al menys 1h. D'un die per l'altre encara es més bo.
A mi els que sempre em costa més es traslladar el pastis un cop acabat a una safata neta amb blonda, un truquet que va força be consisteix en posar dos rectangles de film transparent, una mica encavalcats, a sobre la safata amb la blonda. Llavors posem el pa de pessic a sobre i el decorem. Al treure'l de la nevera retirem amb cuidado el film i voilà ! tot net i polit sense trasllats perillosos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada