dissabte, 14 d’abril del 2012

Mona de brioix i xocolata

Gairebe la mona tradicional, però amb trossets de xocolata, una dolça benvingua a la Pàsqua.

Ingredients
Per 2 tortells
Massa mare (fer el dia abans)
  • 100 gr llet tèbia
  • 100 gr farina de força
  • 50 gr llevat fresc Levital (2 cubs)
Massa del tortell
  • 100 gr llet
  • 15 gr aigua de taronger
  • 3 ous mitjans
  • 125 gr mantega (en pomada) o margarina
  • 170 gr sucre
  • Pell d'una taronja
  • Pell de 1/2 llimona
  • 1/2 cc canyella
  • 1 polzim de sal
  • 570 gr farina de força
  • 200 gr gotes de xocolata ressistents a l'escalfor
Per adornar
  • 1 rovell d'ou
  • 1 cs aigua
  • Ous durs decorats amb colorats alimentaris
  • 50 gr sucre bolado o sucre normal si no es troba.
Elaboració
El dia abans:
  • Preparem la massa mare: posem tots els ingredients a la cubeta de la panificadora en l'ordre de la recepta, connectem el programa de masses pujades i el deixem amassar fins que tot estigui ben unit, uns 30'. Traiem la cubeta de la panificadora, la cobrim amb film i ho deixem reposar 1h, despés la posem a la nevera tota la nit.
  • Fem els ous durs i els pintem quan siguin totalment freds (això també es pot fer el mateix dia que fem el tortell).
Al dia seguent:
  1. Traiem la massa mare i la deixem a temperatura ambient 1 o 2h (perque perdi la fredor i és reactivi).
  2. Infusionem la llet amb les pells de taronja i llimona i ho deixem refredar amb les pells a dins.
  3. Passat el temps de repòs afegim els ingredients de la massa a la cubeta: la llet tèbia (no calenta!) colada, l'aigua de taronger, els ous batuts, la mantega a daus (en pomada, jo vaig posar-hi margarina), el sucre, la canyella, la sal i la farina. Connectem el programa de masses pujades i el deixem amassar durant 20', afegim les gotes de xocolata i deixem amassar 20' més.
  4. Amb una llengua de silicona traiem la massa de la cubeta i la dividim en 2 porcions i les posem a 2 bols lleugerament untats amb oli.
  5. Preparem el marbre untant-lo amb una mica d'oli, cobrim 2 safates de forn amb paper de forn i també pintem el paper amb oli.
  6. Ens untem les mans amb una mica d'oli i fem el primer tortell: bolquem la massa sobre una safata del forn li donem forma de bola i la deixem reposar 5'. Fem un forat al mig amb els dits l'anem eixamplant donant forma al tortell i posem un cercle untat amb oli al mig per que no es tanqui. El deixem reposar 1h.
  7. Fem el segon tortell de la mateixa manera.
  8. Passada l'hora de repos pintem tota la superfície dels tortells amb el rovell batut amb la cs d'aigua, posem els ous durs decorats i espolsem generosament amb sucre bolado. Si no tenim sucre bolado podem fer-ho amb sucre normal humitejat amb unes gotes d'aigua o d'anís, es barreja formant una mena de grumolls i es reparteixen per sobre el tortell.
  9. Enfornem al forn pre-escalfat a 210º durant 12-15', fins que tingui un bonic color daurat.
  10. Finalment deixem refredar sobre una reixeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada