De molla consistent, saborós i crosta cruixent amb un toc rústic. Requereix començar la preparació 24h abans ja que porta pre-ferment.
Ingredients
- Pre-ferment:
- 140 gr farina de força
- 60 gr aigua
- 1 gr llevat premsat de forner (Levital)
- Massa del pa:
- 400 gr farina de força
- 100 gr farina integral de sègol
- 290 gr aigua
- 1 cs mel
- 3 cc sal
- 6 gr llevat premsat de forner
El dia abans desfem el llevat amb la farina dins d'un bol fregant-la amb els dits, incorporem l'aigua de mica en mica i amassem fins que quedi ben homogeni. Untem amb oli un pot, hi posem la massa i tapem hermèticament. Deixem reposar a temperatura ambient 1h, després ho posem a la nevera durant 24h.
- Traiem el pre-ferment de la nevera 2h abanç d'utilitzar.
- Posem a la panificadora els ingredients de la massa en aquest ordre: l'aigua (tèbia però no calenta), la sal, la mel, les farines i el llevat (desfent-lo amb una mica de la farina). Engeguem el programa de massa de pa.
- Quan esta tot unit (al cap d'uns 5') hi afegim (sense parar l'amassat) el pre-ferment a trossets (trenquem trossets de la massa i els anem afegint a la cubeta). Deixem acabar el programa d'amassat i pujada de la massa (aprox. 1h40').
- Traiem la massa i li donem forma de barra ample fent plecs cap al mig. Posem el barrot sobre un paper de forn, tapem amb un drap de fil lleugerament enfarinat i posem alguna cosa per fer de "tope" a banda i banda per tal que no s'aplasti la massa (jo utilitzo 2 tetrabrics). Ho deixem fermentar durant 1h en un lloc ni fred ni calent (uns 21º).
- Pre-escalfem el forn a 230º amb la safata dins i amb un pot amb aigua.
- Passada l'hora espolsem amb farina el barrot amb l'ajuda d'un colador, hi fem uns talls (d'un dit de profunditat) en diagonal amb una fulla d'afaitar.
- Retirem el pot amb aigua i fem lliscar el barrot amb el paper a la safata de dins del forn. i ho deixem coure 40-45' fins que agafi un bonic color.
- Passats 10' baixem la temperatura a 200º.
- En acabar la cocció posem el barrot sobre una reixeta fins que sigui fred del tot.
Variació: quan porta 20' d'amassat a la panificadora hi podem afegir 2 cs de pipes de gira-sol i olives negres a trossets.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada