Qué busques?

dissabte, 7 de gener del 2012

Tió de xocolata

Ja fa molts anys que faig aquest tió de xocolata el dia que celebrem els Reis amb tots els germans, i tota la familia m'el segueix demanant. Realment el resultat es molt vistós i agraït, sobretot tenint en compte la poca dificultat que te.



Ingredients
per la planxa de xocolata
  • 4 ous
  • 100 gr sucre
  • 100 gr farina
  • 1 cs llevat químic o implusor
  • 4 cs cacau pur
  • mantega per untar
  • 1 full de paper de forn per fer una "caixa" de 34x40 cm
pel farciment
  • 500 gr nata muntada ensucrada (ben espessa)
  • 6 cs cacau pur
  • almibar fet amb: 3 cs sucre, aigua de taronger i 2 dits d'aigua.
per la cobertura
  • 150 gr cobertura de xocolata negra
per adornar
  • flors de sucre, fulles de pa d'angel, cireres confitades, ametlles crues...
Preparació
  1. Pre-escalfem el forn a 180º
  2. Formem una capsa amb el full de paper doblegant una vora a cada costat, fixem les cantonades amb una agulla de cap pel cantó de fora i pintem la capsa amb mantega. La col.loquem sobre una planxa del forn.
  3. Separem els rovells de les clares i muntem les clares a punt de neu afegint-hi el sucre de mica en mica.
  4. Afegim els rovells a les clares d'un en un barrejant amb suavitat.
  5. Barregem la farina, el llevat i el cacau i els incorporem, tamisant-los,  de mica en mica a les clares i els rovells.
  6. Aboquem la pasta a la capsa i la repartim homogèniament, de manera que quedi d'un mateix gruix per tot arreu.
  7. Enfornem (amb escalfor a baix + ventilador) de 8 a 10', fins que al tocar la superfície amb els dits no s'enganxi. Sobretot no s'ha de torrar ja que és trencaria al doblegar-lo.
  8. Un cop cuita treiem les agulles, la aboquem sobre un drap, retirem el paper i la caragolem, pel cantó llarg, amb el drap. La deixem refredar així sobre una reixeta per que agafi forma rodona.
  9. Fem l'almivar tot barrejant a un cassó el sucre, l'aigua i l'aroma que més agradi (jo he posat aigua de taroger, però pot ser un licor o el que agradi), ho fem bullir uns minuts i ho deixem refredar. 
  10. Preparem el farciment barrejant la nata amb el cacau tamisat (o passat per un colador).
  11. Quan la planxa de xocolata és freda la desenrotllem i la pintem bé amb l'almibar fred i recobrim amb la nata preparada. Enrosquem per formar un braç de gitano, apretant per que no hi quedi aire. Deixem la "junta" a sota i el posem sobre una safata.
  12. Tallem les puntes al biaix i posem aquests trossos a sobre el tronc per fer els nusos.
  13. Fonem la xocolata de cobertura al bany Maria o al microones i pintem amb un pinzell tota la superfície del tronc generosament. Amb una forquilla fem les estries del tronc i acabem adornant amb les flors i les fulles. També queden molt be flors fetes amb mitja cirera confitada i unes ametlles al voltant com si fossin petals.
  14. Posem a la nevera fins que s'endureixi la xocolata.
Aquest mateix tió el vaig fer un any "nevat" i va quedar molt maco: farcit de nata sola, recobert també amb una capa fina de nata i adornat amb fulles verdes i fruites del bosc (gerds, nabius, groselles..).

2 comentaris:

Seguidors

Total de visualitzacions de pàgina: