Aquest any vaig fer 2 tortells per l'esmorzar del matí de Reis; un farcit de massapà i l'altre amb gotes de xocolata, junt amb una tassa de xocolata ben calenta, van posar un contrapunt deliciós al matí més màgic de l'any. Encara que tots siguem adults a casa seguim fent tot el ritual: ens llevem d'hora, descobrim junts que han vingut els Reis, obrim els regals, esmorzem i anem a casa l'avia a veure si també hi han anat els Reis. Un dia per treure l'infant que tots portem a dins.
Ingredients
Per 2 tortells mitjans o 1 molt gros
Massa mare (fer el dia abans)
- 100 gr llet tèbia
- 100 gr farina de força
- 50 gr llevat fresc Levital (2 cubs)
- 100 gr llet
- 15 gr aigua de taronger
- 3 ous mitjans
- 125 gr mantega (en pomada) o margarina
- 170 gr sucre
- Pell d'una taronja
- Pell de 1/2 llimona
- 1/2 cc canyella
- 1 polzim de sal
- 570 gr farina de força
- 200 gr pols d'ametlla
- 160 gr sucre (passat per la picadora)
- 50 gr aigua
- 1/2 rovell d'un ou petit
- 100 gr gotes xocolata resistents a l'escalfor
- 1 rovell d'ou
- 1 cs aigua
- Cireres en almivar
- Meló confitat
- Taronja confitada (jo no en poso perque no ens agrada gaire)
- 50 gr ametlles laminades
- 50 gr sucre bolado o sucre normal si no es troba.
El dia abans:
- Fem el massapà: barregem el sucre amb l'aigua i el rovell d'ou, quan és tot ben unit hi afegim la pols d'ametlla en 3 vegades mesclant bé. Amassem una mica i fem una bola, la posem dins d'un bol tapat amb film de cuina a la nevera fins l'endemà.
- Preparem la massa mare: posem tots els ingredients a la cubeta de la panificadora en l'ordre de la recepta, connectem el programa de masses pujades i el deixem amassar fins que tot estigui ben unit, uns 30'. Traiem la cubeta de la panificadora, la cobrim amb film i ho deixem reposar 1h, despés la posem a la nevera tota la nit.
Al dia seguent:
- Traiem la massa mare i la deixem a temperatura ambient 1 o 2h (perque perdi la fredor i és reactivi).
- Infusionem la llet amb les pells de taronja i llimona i ho deixem refredar amb les pells a dins.
- Passat el temps de repòs afegim els ingredients de la massa a la cubeta: la llet tèbia (no calenta!) colada, l'aigua de taronger, els ous batuts, la mantega a daus (en pomada, jo vaig posar-hi margarina), el sucre, la canyella, la sal i la farina. Connectem el programa de masses pujades i el deixem amassar durant 40'.
- Amb una llengua de silicona traiem la massa de la cubeta i la dividim en 2 porcions, una la posem a un bol lleugerament untat amb oli, tapem amb film. L'altre porció de massa hi barregem les gotes de xocolata amassant una mica més fins que quedin ben unides, la posem a un altre bol untat amb oli i el tapem amb film. Els deixem reposar fins que doblin el volum (a mi em va tardar 1h).
- Preparem el marbre untant-lo amb una mica d'oli, cobrim 2 safates de forn amb paper de forn i també pintem el paper amb oli.
- Ens untem les mans amb una mica d'oli i bolquem el primer bol de massa al marbre i la deixem reposar 5'. Després la estirem amb les mans o amb un corró donant-li forma rectangular. Donem forma de xurro al massapà i el col.loquem al mig del rectangle. Aprofitem per amagar-hi la fava i el rei. Tanquem el rectangle tapant el massapà deixant 1 extrem sense tancar, arrodonim una mica i posem l'extrem tancat a sobre del que hem deixat obert fent un cercle. acabem de tancar el tortell i l'estirem una mica més si cal, procurant que tingui el mateix gruix per tot arreu.
- El col.loquem sobre una de les safates del forn (amb les costures a sota). Posem al mig del tortell un cercle d'emplatar untat amb oli (això és perquè quan la massa creixi no es tanqui el forat) i deixem que pugi la massa durant 1h.
- Fem el segon tortell: bolquem la massa sobre l'altra safata del forn li donem forma de bola i la deixem reposar 5'. Fem un forat al mig amb els dits l'anem eixamplant donant forma al tortell, al no anar farcit no cal estirar-la, Amaguem la fava i el rei per la part de sota tornant a tancar la massa i posem un cercle untat amb oli al mig per que no es tanqui. El deixem reposar 1h.
- Adornem els tortell: pintem tota la superfície amb el rovells batut amb la cs d'aigua, posem la fruita confitada, repartim per sobre les ametlles laminades (només al de massapà) i espolsem generosament amb sucre bolado. Si no tenim sucre bolado podem fer-ho amb sucre normal humitejat amb unes gotes d'aigua o d'anís, es barreja formant una mena de grumolls i es reparteixen per sobre el tortell.
- Enfornem al forn pre-escalfat a 210º durant 12-15', fins que tingui un bonic color daurat.
- Finalment deixem refredar sobre una reixeta.
Dona feina, però el resultat es espectacularment deliciós, i al cap de vall, que carai, un dia és un dia!.
Les proporcions per fer la massa les he afusellat de Ma Petite Boulangerie, la el.laboració és meva ;o))
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada