Qué busques?

dijous, 17 de març del 2011

Pa fet a casa: Pa de pagès

El millor pa per fer pa amb tomàquet, sense cap mena de dubte, i haver fet un pa de pagès de kilo a casa em fa sentir com si hagues fet "el cim". Molt millorable, especialment la manipulació de la massa (molt elàstica, però al mateix temps molt enganxosa) i em falta averiguar cóm aconseguir que no s'enganxi al banetó... de mica en mica les millores.
La compra d'un banetó només fou possible a través d'internet, no vaig trobar aquest cistell pel darrer llevat de la massa, a cap botiga d'on visc. Finalment el vaig comprar a : La Cocina de Babette, una tenda on-line absolutament recomanable, a més de tenir tota mena d'estris per fer pa (i d'altres ben curiosos) tenen una atenció al client de 10.

Ingredients
  • Massa fermentada
    • 175 gr aigua
    • 5 gr sal
    • 250 gr farina de força
    • 5 gr llevat fresc
  • Massa del pa
    • 500 gr farina de força
    • 350 gr aigua
    • 10 gr sal
    • 100 gr massa fermentada
    • 5 gr llevat fresc
El.laboració
  • Massa fermentada
    1. Posem tots els ingredients a la cubeta de la panificadora en l'ordre de la recepta, connectem el programa d'amassar durant 15 minuts. Ha de quedar una massa llisa.
    2. La passem a un bol i la deixem reposar a la nevera tapada  amb film durant tota la nit (o fins a 48h, fins que hagi doblat el volum)
    3. Amb aquestes quantitats obtindrem uns 400 gr de massa fermentada, la que sobri es guarda be a la nevera fins a 6 dies.
  • Pa de pagès
    1. Barregem la farina amb l'aigua a la cubeta de la panificadora amb el programa d'amassat uns 15-20', fins que s'hagi unit be. Apaguem i deixem reposar 1h.
    2. Afegim la sal, la massa fermentada i el llevat fresc (en aquest ordre) i es torna a posar el programa d'amassat uns 20', ha de quedar llisa i molt elàstica.
    3. La deixem reposar 15' i l'aboquem a la superfície de treball, prèviament espolsada amb farina, li fem un dobleg cóm si fos un sobre, plegant la part més llarga sobre si mateixa. La tapem amb un drap de lli i la deixem reposar 2h.
    4. Passat aquest temps, i amb les mans enfarinades, li donem a la massa forma de bola fent plecs cap al mig, sense aixafar-la. espolsem be amb farina el banetó i hi posem la bola de massa amb els plecs a sota, tapem amb el drap i deixem fer el darrer llevat durant 1.5h.
    5. Pre-escalfem el forn a 220º amb un cassó amb aigua a dins per tal que faci vapor.
    6. Aboquem el pa sobre la safata del forn una mica espolsada amb farina i enfornem tot retirant el recipient amb aigua.
    7. Passats 15' baixem la temperatura a 200º i deixem coure durant 30-40' més. Al treure el pa deixar-lo refredar sobre una reixeta. Es millor havent reposat unes hores.
Aquest pa té una el.aboració  molt llarga: 6.5h, més el temps de repòs un cop cuit, més el temps de fer la massa fermentada,  si no us lleveu a les 4 del matí no estarà per dinar ;o)) nosaltres vam encetar-lo per sopar i estava per llepar-se'n els dits !
Un cop més GRACIES a l'Eva de Ma Petite Boulangerie !!! la web que m'ha animat a fer pa amb receptes i explicacions entenedores i que sempre surten be.

2 comentaris:

  1. Estic buscant receptes de pa de pagès i he trobat aquesta teva, quin goig eh!! ja veig que m'hauré de comprar un banetó si o si!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ës una bona compra va molt bé per fer la segona fermentació tant de pa de pagés com d'altres pans. Per tal que no s'hi enganxi la massa s'ha d'espolsar generosament amb farina el banetó abans de posar-hi la massa.

      Elimina

Seguidors

Total de visualitzacions de pàgina: