Qué busques?

dijous, 10 de maig de 2012

Pastís d'avellanes i café amb crema de mascarpone,

Laboriós, però no és difícil, preferiblement s'ha de fer en dos dies, primer el pa de pessic que es millor reposat 24h, i l'endemà el farcit. Obtindrem una sorprenent i  vistosa fusió de sabors i textures.

Ingredients
  • Pa de pessic d'avellanes i cafè
    • 8 ous
    • 1 pessic de sal
    • 150 gr sucre
    • Essència de vainilla
    • 2 cs cafè carregat fred
    • Pell ratllada de llimona ó extracte
    • 200 gr avellanes torrades i trinxades
    • 130 gr farina
    • 1 cc llevat químic ó impulsor
  • Crema de mascarpone
    •  500 gr mascarpone
    • 4-5 cs llet
    • 1 cs suc de llimona ó unes gotes d'extracte
    • 200 gr nata muntada
    • 3 sobres de sucre vainillat ó 60 gr sucre glaç i extracte de vainilla
    • 100 gr encenalls de xocolata negra (es poden fer ratllant una rajola)
  •  Per emborratxar el pa de pessic
    • 100 ml cafè
    • 2 cs licor d'avellana o grappa
    • 1 cs sucre 
1 motlle de 26 cm de diàmetre
Paper de forn pel motlle i mantega per pintar-lo 

Preparació

El dia abans fem el pa de pessic
  1. Pre-escalfem el forn a 170º (després el baixarem a 150º), folrem el fons del motlle amb paper de forn i el pintem (el paper i les parets amb mantega. Les parets del motlle les espolsem amb una mica de farina picant per eliminar la que sobri.
  2. Separem els rovells de les clares i aquestes les muntem a punt de neu fort, juntament amb el pessic de sal i 1/3 del sucre.
  3. Batem be (amb les varilles elèctriques) els rovells junt amb la resta del sucre i el sucre vainillat fins que blanquegin i augmentin. Hi afegim el cafè i l'essència de llimona. Incorporem les avellanes picades fines (si en queden alguns trossos més grossers no passa res).
  4. Quan tot sigui ben unit hi afegim les clares a punt de neu de mica en mica, barrejant amb suavitat per que no baixin, fins que les haguem incorporat totalment i la barreja sigui homogènia.
  5. Aboquem la pasta al motlle i enfornem, baixem la temperatura a 150º i ho deixem coure de 50' a 1h, fem la proba si és cuit amb una broqueta abans de treure del forn, ha de sortir ben neta.
  6. Deixem refredar una miqueta, desemmotllem i deixem refredar del tot sobre una reixeta. Quan sigui fred el guardem a una capsa fins l'endemà, aquest pa de pessic es millor reposat. 
L'endemà

  1. Fem la crema de mascarpone
    1. Batem amb unes varilles el mascarpone amb la llet (afegir les cullerades d'una en una, ha de quedar cremós), hi afegim l'extracte de llimona (o el suc).
    2. Muntem la nata amb el sucre (va molt millor si ho fem en un bol metàl·lic o de vidre, que haurem posat unes hores abans al congelador dins d'un altre bol amb aigua, de manera que s'hagi congelat). Al final afegim l'extracte de vainilla (si el sucre no era vainillat)
    3. Barregem amb cura la nata amb el mascarpone i finalment afegim les encenalls de xocolata. 
  2. Muntem el pastís
    1. Tallem el pa de pessic en 3 parts amb un ganivet llarg i ben esmolat o amb una "lira" de doble tall (me'n vaig comprar una l'altre dia, no és cara i va de perles).
    2. Mullem be la part inferior amb la meitat de la barreja de cafè, sucre i licor. Recobrim amb una capa de crema de mascarpone.
    3. Tapem amb el tros central del pa de pessic i tornem a fer el mateix: remullem amb la resta del cafè i recobrim amb una capa de mascarpone.
    4. Tapem amb la part superior i recobrim el pastis amb la crema que ens ha quedat, per sobre i pels costats, amb una espàtula.
    5. Ho posem a la nevera fins al moment de servir.

Cap comentari:

Publica un comentari

Seguidors

Total de visualitzacions de pàgina: