Aquesta és una recepta tradicional d’Alsàcia on es mostren clarament les arrels alemanyes d’aquesta regió francesa. Després de fer la recepta original al peu de la lletra he anat modificant els ingredients fins trobar la que m'agrada, ja que la original és molt pesada de mantega i gens dolça: hi he posat cireres al kirsch en lloc de panses macerades amb schnaps, menys mantega, menys llet, més sucre i no hi he posat ametlles, vaja que de la recepta original de Panis Nostrum no n'ha quedat gran cosa, però val la pena visitar aquest fantàstic bloc el mon del pa.
- 1 motlle de kougelhof (el mateix que per bundt cakes i gugelhüpf)
- Pre-ferment
- 100 gr farina de força
- 250 gr llet tèbia
- 20 gr llevat fresc (Levital)
- Massa
- 100 gr panses macerades amb schnaps (jo hi he posat 200 gr cireres al kirsch partides per la meitat)
- 150 gr mantega en pomada (o margarina)
- 160 gr sucre
- 1 cc sal
- 400 gr farina de força
- 3 ous
- Sucre glaç per recobrir
- A un pot barregem be els ingredients del pre-ferment fins que quedin ben units, deixem que dobli el seu volum (aprox 30-45’). No es pot fer el dia abans.
- Mentre el pre-ferment puja fem la massa amb la panificadora (o amb amasadora) posant a la cubeta els ingredients en aquest ordre: la llet tèbia, els ous batuts, la sal, el sucre, la mantega en pomada i la farina. Connectem el programa d’amassat fins obtenir una massa fina.
- Afegim a la massa el pre-ferment i tornem a amassar fins que quedi ben unit, deixem reposar tapat durant 1h.
- Preparem el motlle pintant-lo amb mantega i recobrint-lo amb una capa fina de farina, picant be de cap per avall per eliminar la sobrera.
- Pre-escalfem el forn a 180º.
- Passat aquest temps hi afegim les cireres (o les panses), barregem una mica i aboquem la massa al motlle. Deixem reposar fins que arribi a la vora del motlle.
- Enfornem a 180º (o 160º si és amb ventilador) durant 40-45’, fins que al punxar al centre amb una broqueta surti neta.
- Traiem del forn i deixem reposar 10’, desemmotllem sobre una reixeta i deixem refredar, abans de servir espolsem generosament amb sucre glaç.
Gràcies per apropar-nos la cultura alsaciana, Mone. Molt xulo, aquest pastís!
ResponElimina