Aquest any hem fet panellets de 5 menes: pinyons, coco, avellana, codonyat i eriçons de xocolata. Aquí us els deixo, una mica tard perque vam perdre la càmara on hi havía les fotos...
A l'hora de cuinar la preparació sempre es important, però per fer panellets jo diria que es fonamental. Jo poso en bols tots els ingredients per tenir-los ben a mà quan els aniré necessitant. A més a més si es fan els panellets en bona companyia es molt més entretingut, aquest any amb la Cristina hem passat un matí ben divertit.
Pre-escalfem el forn a 200º.
Per començar agafem el cilindre de massapà que vam fer el dia anterior, i el tallem en 5 parts, tantes com diferents tipus de panellets volem fer. Alguns panellets requereixen que barregem altres ingredients amb el massapà abans de formar els panellets:
- Els de coco: barrejarem 2 cullerades soperes de coco ratllat i unes gotes d'aigua i ho amassarem per unir-ho be.
- Els d'avellana: barrejarem amb els massapà 2 cullerades d'avellanes trinxades.
De cada part de massapà en fem un xurro i el tallem en porcions: a cada porció li donarem la forma requerida per cada panellet i el seu recobriment:
Pinyons:
- Formarem boletes de massapà i les passarem per una barreja de rovell d'ou i almívar, les deixarem que s'assequin una mica.
- A un bol amb un grapat de pinyons hi tirarem un rajolí de la barreja de rovell i almívar (només una mica, s'ha de provar fins trobar el punt just)
- Arrebossarem les boletes de massapà amb els pinyons acabant-les al palmell de la ma.
- Al final les podem pintar una mica amb la mateixa barreja de rovell i almívar i les posem sense que es toquin a una safata del forn coberta amb paper de cuinar.
Avellana:
- Formem boles del massapà barrejat amb avellanes trinxades i les aixafem una mica.
- Clavem una avellana a cada panellet i l'arrebossem amb sucre cristall. Els col·loquem a la safata del forn.
Codonyat:
- Fem un rectangle de ½ cm de gruix amb el massapà i posem al mig una tira de codonyat.
- Emboliquem amb el massapà el codonyat tot arrodonint el xurro i tallem els panellets.
- Els arrebossem amb sucre cristall i cap a la safata del forn.
Coco:
- Fem muntanyetes del massapà barrejat amb el coco ratllat, les arrebossem amb sucre glaç i les posem a la safata del forn.
Enfornem els panellets que han d'anar cuits +-10' a mitja alçada i amb el forn fort, vigilant que no es cremin.
Eriçons de xocolata:
- Fonem cobertura de xocolata al bany maria i hi suquem els eriçons punxant-los per sota amb un escuradents i vigilant que no es trenquin.
- Els anem col·locant a una safata recoberta d'una làmina de tefló o de silicona (si no s'enganxen molt i costen molt de separar un cop endurida la xocolata). Posem la safata a la nevera perquè s'endureixin.
- Un cop freds fonem una mica de cobertura blanca per fer els ulls amb un escuradents.
Quan els meus fills eren petits en fèiem molts més, el dia dels panellets muntàvem un taller de manualitats a la cuina! altres varietats que queden molt bé:
- Aneguets amb colorant groc i essència de llimona, el bec es ½ ametlla marcona.
- De cafè, barrejant 1 culleradeta de cafè amb el massapà i arrebossats amb sucre glaç.
- De xocolata, barrejant cacau amb el massapà i arrebossats amb sucre glaç.
- Bolets pintats amb rovell i afegint granet de xocolata al peu del bolet al sortir del forn.
- D'ametlla, com els de pinyons però amb granet d'ametlla.
- .....
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada