Qué busques?

dijous, 16 de maig del 2013

Los reyes malditos 3: Los venenos de la corona

Maurice Druon, Paris 1918 – 2009

El tercer volum de la saga sobre els reis de França es centra al regnat de Lluís X “el turbulent”, successor de Felip “el bell”, rei al que faltaven els dots necessaris pel càrrec que ocupava.

De caràcter irascible, sense visió d’estat i altament influenciable, el seu major interès es centrà a contraure matrimoni de nou i tenir descendència legítima, per allunyar definitivament el llast de l’adulteri de la seva primera esposa Margarita.

El seu regnat va coincidir amb una època de gran fam a França fruit de la sequera i d’un pèssim govern. Lluís va fer derogar la majoria de lleis que havia proclamat el seu pare per modernitzar el país i allunyar-lo dels antics costums feudals. El que va aconseguir fou buidar ràpidament et tresor i retornar gran part del poder als senyors feudals en detriment del rei i el país.

Lluís X es casà amb Clemència d’Hongria, dama de gran bellesa i bondat que ràpidament es va guanyar l’afecte dels seus vassalls així com el del propi rei en qui va influir positivament.

Lluís X, seguint la saga de reis maleits, va morir enverinat al 1316, només dos anys després de ser coronat rei.

M’ha estranyat que la novel·la no reflecteixi l’alliberament dels serfs ni la readmissió dels jueus francesos, fets ambdós ocorreguts durant el breu regnat de Lluís X.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Total de visualitzacions de pàgina: