Qué busques?

dilluns, 10 de juny del 2013

Oli aromatitzat

Els primers olis aromatitzats amb espècies que vaig tenir m'els va regalar la meva mare, dins d’unes ampolletes molt boniques ja fa un segle i mig. Per fer-lo només hem d’utilitzar oli d’oliva verge de la millor qualitat i barrejar-hi les espècies que ens agradin,  el deixem uns dies i ja el tenim a punt per aromatitzar els nostres plats. Aquests olis els utilitzarem en cru ja que al fregir o coure podrien perdre o modificar l’aroma, n’afegirem un rajolí quan tenim el plat ja cuinat o quan falti poc per acabar la cocció.

L’altre dia en vaig preparar 3 de ben diferents per alegrar els àpats. Patates, amanides, ous ferrats, verdures bullides, al vapor o a la planxa son un festival amb aquests tocs finals. Aquí us els deixo junt amb altres propostes per sorprendre a taula:

  • Oli amb bitxo i alls:

    • Oli d’oliva VE, bitxos tallat el nas i tretes les llavors de dalt, alls sencers pelats.
    • Perfecte sobre la pizza, plats de pasta, llegums, torrades amb formatges gratinats, suc de tomàquet, també per donar un toc diferent a l’allioli, la maionesa o la salsa de tomàquet.



  • Vainilla i llimona:

    • Oli d’oliva VE, 1 beina de vainilla, un tros primet de pell de llimona (sense la part blanca)
    • Tasta'l amb una torrada de pa amb oli i sucre (un retorn a la infantesa), per donar un toc especial a la paella, als ous passats per aigua, sucs de fruita, sucs vegetals, allioli, salsa rosa, pels més agoserats: una mica sobre gelat de xocolata i uns cristalls de sal maldon.

  • Oli amb anís estrellat i gingebre:

    • Oli d’oliva VE, anís estrellat (el vaig haver de trencar una mica ja que no passava pel broc de l’ampolla), arrel de gingebre tallada a tires gruixudes.
    • Afegeixe'l en acabar els saltejats al wok de verdures o d’arròs, ensaladilles exòtiques, sucs de fruita, crema de tomàquet, ous durs.
La idea és experimentar amb els sabors i sorprendre a taula. I pels carnívors tampoc hi ha límits, perfectes amb carns a la graella, peixos i marisc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Total de visualitzacions de pàgina: