Qué busques?

dimecres, 26 d’agost del 2009

La Mano de Fátima

Ildefonso Falcones (Barcelona, 1958)

Corria l'any 1568 quan el poble de Juviles a las Alpujarras granadines s'aixecà en armes contra els cristians vells que els oprimien incomplint els pactes de la rendició d'Al Andalus. L'autor ens transporta als temps entre la reconquesta i la expulsió dels moriscos d'Espanya, ara fa 400 anys.

Fou a las Alpujarras on tingué lloc la primera rebel·lió dels moriscos, aquest es el teló de fons d'una intensa historia on els enfrontaments i els abusos entre ambdues comunitats son el fil conductor de les vides dels protagonistes.

El dur paisatge de la Alpujarra, l'exili forçat a Còrdova i la ciutat de Granada, son escenaris de la lluita per sobreviure, per conservar la dignitat i preservar la pròpia identitat sota el jou implacable de la dominació cristiana.

El protagonista, Hernando o Ibn Hamid, a mig camí entre musulmans i cristians, fruit d'una violació, encarna a la perfecció el rebuig i la discriminació alhora que malda per defensar el seu propi sentit de la justícia. Sense resignar-se mai lluitarà per la tolerància i la convivència intereligiosa, en un entorn on només rep persecució tant de moriscos com de cristians.

Narrada amb gran profusió de detalls i cuidada documentació històrica, la novel·la aconsegueix retratar l'època de manera magistral. M'ha agradat especialment el balanç entre dades històriques i descripcions i, per altra banda, la acció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Total de visualitzacions de pàgina: